Nézzük, mely ételekhez milyen tipikus bőrreakciók társulhatnak?
Tej és tejtermékek – pattanások, gyulladások, mitesszerek
![]()
A tejtermékek – különösen a tehéntej, sajtok, joghurtok – sokaknál hozzájárulnak a bőr zsírosodásához és pattanások kialakulásához. Ennek oka egyrészt a tejben található hormonok és növekedési faktorok, másrészt az, hogy fokozzák az inzulinválaszt.
Tipikus bőrtünetek:
- gyulladt, fájdalmas pattanások az áll- száj háromszögben,
- mitesszerek felszaporodása,
- fokozott faggyútermelés időnként pirosság és érzékenység.
Itt megemlíteném, hogy hasonló tünetekkel jár a fluoridos fogkrémre való érzékenység!
Akik laktózérzékenyek vagy tejfehérje-intoleránsak, még gyorsabban tapasztalhatnak bőrromlást.
Glutént tartalmazó ételek – puffadt, gyulladt bőr, rosaceára hajlam
![]()
Nem mindenki érzékeny a gluténre, de akinek van akár enyhe intoleranciája is, annak a bőre jelzi. A glutén okozta bélgyulladás és felszívódási zavarok arcbőr-elváltozásokkal is együtt járhatnak.
Mit láthatunk?
- diffúz pirosság,
- rosaceára emlékeztető tünetek apró gyulladt papulák (főleg az orcákon)
- fakó, fáradt bőrkép,
- egyenetlen textúra gyakori puffadással és emésztési panaszokkal együtt jelentkező aknék.
A glutén nem közvetlenül okoz pattanásokat, hanem a bélrendszeren keresztül indít el gyulladásos folyamatokat.
Cukor és finomított szénhidrátok – gyors zsírosodás és akné
A magas cukortartalmú ételek megemelik az inzulinszintet, ami fokozza a faggyútermelést és a gyulladást.
Tipikus következmények:
- T-vonal gyors zsírosodása pattanások az állon és a homlokon
- bőr „megduzzadása”, ödémásodása a cukor okozta vízvisszatartás miatt gyorsabb öregedés, mert a cukor roncsolja a kollagént (glikáció).
A cukor sajnos a bőr egyik legnagyobb ellensége – sokszor már pár nap elhagyást követően látható a javulás.
Zsíros, olajban sült ételek – eltömődött pórusok és gyulladt aknék
A túl zsíros, nehéz ételek nem önmagukban a bőrre jutó zsírtól okoznak gondot, hanem attól, hogy megterhelik a májat és az emésztést. Ha a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a terhelést, gyakran a bőrön keresztül próbál “kivezetni”.
Eredmény:
- nagyobb, mély gyulladt pattanások
- lassabban gyógyuló bőrelváltozások
- fénylő, olajos bőrfelszín
- gyakran mellkason és háton is jelentkező aknék.
Rosaceásoknál kifejezetten erősödhet a kipirosodás, súlyosbodhat az állapot.
Magvak és diófélék – apró göbök, miliumok, mitesszerek
A magvak és diófélék egészségesek, mégis sok vendégemnél okoznak bőrproblémát, főleg akkor, ha a bélrendszer amúgy is érzékeny. Magas zsírtartalmuk és Omega-6 arányuk miatt fokozhatják a gyulladást.
Jellemző tünetek:
- apró fehér, kemény göbök (milium-szerű elváltozások), comedo-k,
- főleg orr és áll területén enyhe gyulladás a járomcsont vonalán érzékeny, irritált bőrfelület.
Ételintolerancia esetén a bőr szinte azonnal reagálhat.
Alkohol és kávé - vízhiány, pirosság, rosaceás fellángolás
A koffein és az alkohol vízhajtó, ezért dehidratálja a bőrt, emellett erős értágító hatással is bírhat.
Következmények:
- száraz, vízhiányos, húzódó bőr
- rosaceás kipirosodások
- felerősödött T-vonal zsírosodás
- a szervezet kompenzációja miatt fakó, fáradt tónus.
A bőr általában 24–48 órán belül jelzi, ha túl sok volt a terhelés.
Rezümé- bőr az étrend tükörképe
![]()
Az arcbőrünk nem csak krémekre reagál: érzékenyen követi azt is, milyen üzemanyagot adunk a testünknek. Másképp reagál egy rosaceás, egy aknéra hajlamos vagy egy érzékeny bőr, éppen ezért fontos, hogy minden vendég személyre szabott tanácsot kapjon. Amennyiben tartósan fennálló bőrproblémád van, érdemes 2–4 hetes ételdiagnosztikát végezni, vagyis megfigyelni, mely ételek után romlik a bőrállapot. A megfelelő étrend, a jól felépített otthonápolás és egy szakember által összeállított arckezelési protokoll együtt hozza a legszebb eredményt.
Ha szeretnéd, szívesen segítek a bőröd számára legideálisabb étrendi és kozmetikai irányt megtalálni a TIMIT Beauty Home-ban, ahol mindig személyre szabott, gyengéd és hatékony megoldásokkal várlak.
A következő bejegyzésemben a SENSITIVE, rosaceára hajlamos bőr világába kalauzollak majd, hogyan működik, mire reagál érzékenyen, és milyen finom, mégis hatékony megoldásokkal tudjuk támogatni. Ha érdekel, maradj velem a folytatásért. :-)
Üdv: Timi
